Kreu Politike Përse kjo pandjeshmëri për Shqipërinë që digjet???

Përse kjo pandjeshmëri për Shqipërinë që digjet???

1519
0

A është pylltaria e qëndrueshme në Europë? A ekziston një balancë mes rritjes vjetore dhe prerjeve? Po në Shqipëri?

Të dhënat e publikuara nga Agjencia Europiane e Mjedisit tregojnë se raporti i prerjeve me rritjen është relativisht i qëndrueshëm dhe mbetet nën 80% për shumicën e vendeve europiane. Ky raport i shfrytëzimit ka mundësuar që volumi në këmbë i pyjeve të Europës të jetë në rritje. Shokuese janë të dhënat mbi Shqipërinë, si i vetmi vend pjesë e kontinentit europian ku gjendja e pyjeve ka vazhduar të përkeqësohet pas viteve 1990 (grafiku 1).

Grafiku 1. Prerjet në raport me rritjet vjetore neto (%)

Grafiku ku tregohet raporti për secilin vend Europian shoqërohet me një shënim befasues për Shqipërinë, ku shkruhet se raporti i prerjeve në vitin 1990 ishte 2.335 herë më i lartë se sa rritja. Në vitin 2000 raporti i prerjeve me rritjen ishte 2.97 herë duke u rritur edhe më tepër në vitin 2010 me 5.503 herë.

Intensiteti i zjarreve të këtij viti, janë një dëshmues se si do jetë ecuria në vitin në vijim. Me ritmet aktuale, vendi ynë po i afrohet me shpejtësi shkretimit të plotë e të pakthyeshëm. Për fatin e keq të vendit zëri i Federatës Kombëtare të Pyjeve dhe Kullotave Komunale, po bie gjithmonë në vesh të shurdhër. Megjithë katastrofën mjedisore, që tashmë troket në mes të ditës në mbarë vendin, megjithë pretendimet e Partisë fituese të zgjedhjeve për politika që mbështesin interest e popullit, indiferenca karshi shkatërrimit të mjedisit, duket e frikshme. Çudia është që qeveria në këtë përgjumje ka në krah edhe Bankën Botërore, një institucion financiar ndërkombëtar që ka mbi 20 vite që e asiston Shqipërinë me kredi, për rehabilitimin e pyllit, dhe në çdo 5 vjeçar që kalon, kemi përkeqësim të gjendjes së mbulesës pyjore.

Shqipëria po bëhet një shembull për të mesuar se çfarë pasojash mjedisore e ekonomike, mund të pësojë çdo vend për shkak të politikave të gabuara të pronësisë. Shqipëria e ka ndërruar sistemin politik në vitet 1990, me një specifike unike: Në raport me pyjet dhe politikat pyjore, është ruajtur pronësia e viteve të komunizmit. Shteti shqiptar ka mbetur pronari i paprekur i pyjeve, megjithë dështimet që kishte demonstruar botërisht që në kohën kur në fuqi ishte sistemi komunist me shtetin pronar të gjithçkaje.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ky sajt përdor Akismet-in për të pakësuar numrin e mesazheve të padëshiruara. Mësoni se si përpunohen të dhënat e komentit tuaj.