Kreu Aktualitet Ruçi lajmëron nga Lushnja kremtimin e 100 vjetorit të parlamentarizmit shqiptar

Ruçi lajmëron nga Lushnja kremtimin e 100 vjetorit të parlamentarizmit shqiptar

181
0

Kryetari i Kuvendit Gramoz Ruçi ishte sot në Lushnjë, ku mori pjesë dhe përshendeti në veprimtaritë e organizuara me rastin  e 99 vjetorit të Kongresit të Lushnjës. Veprimtaritë nisën me pritjen në Bashkinë e qytetit, organizuar nga Kryetari Bashkisë Fatos Tushe, vazhduan me vizitën në shtëpinë e Kongresit historik dhe takimin festiv në qendrën e artit “Vaçe Zela”. Në këto veprimtari ishin të pranishëm edhe Zëvendëskryeministri Erion Braçe, deputetët Bashkim Fino dhe Tatjana Pirro, Kryetari i Këshillit të Qarkut Fier Vangjel Ndreka, Prefekti i Fierit Baki Bala, drejtues të tjerë vendorë si edhe përfaqësues të familjeve patriotike që ndihmuan mbarëvajtjen e Kongresit të Lushnjes.

Ruçi la një shënim në librin e  Shtëpisë së Kongresit, në të cilin midis të tjerash vlerësoi  se “Kongresi i Lushnjës përmbylli periudhën e shtetformimit dhe vendosi përfundimisht arkitekturën institucionale të shtetit të pavarur shqiptar.”

“Kongresi i Lushnjës, nënvizoi Kryetari i Kuvendit Gramoz Ruçi në përshëndetjen në takimin festiv në qendrën e artit “Vaçe Zela”, konsolidoi Shqipërinë e pavarur e parlamentare, vendosi diplomacinë shqiptare në mbrojtje të tërësisë territoriale të vendit dhe filloi ndërtimin e administratës shqiptare, arsimit, shkollave dhe forcave të rendit. Si një ylber pas rrebesheve të kohës, Kongresi i Lushnjës rilindi ndërgjegjen e lartë politike dhe tregoi pjekurinë e shqiptarëve, në mbrojtje të pavarësisë, në konjukturat e rrezikshme pas përfundimit të Luftës së Parë Botërore. Do të mjaftonte ky Kongres, për ta bërë qytetin, historinë dhe popullin e Lushnjës krenarë për kontributin për Shqipërinë.

Më 21 Janar 2020 parlamentarizmi shqiptar do të mbushë një shekull jetë. Kuvendi i Shqipërisë ka nisur punën dhe viti 2019 do të jetë viti i përgatitjeve për këtë ngjarje të shënuar. Ashtu si parlamentarizmi shqiptar mori jetë në këtë shtëpi, pikërisht këtej do të nisin veprimtaritë për celebrimin e kësaj ngjarjeje të rëndësishme të historisë sonë kombëtare”.

Fjala e plotë e Kryetarit të Kuvendit, z. Gramoz Ruçi, në ceremoninë për Kongresin e Lushnjës

“Të dashur miq,

Sot është 99 vjetori i Kongresit historik të Lushnjës dhe pragu i shekullit të parë të parlamentarizmit shqiptar.

Kongresi i Lushnjës përmbylli periudhën e shtetformimit dhe vendosi përfundimisht arkitekturën institucionale të shtetit të pavarur shqiptar.

Kongresi shprehu në mënyrë të qartë vullnetin dhe vendosmërinë e shqiptarëve për të mos lejuar një coptim tjetër fatal të trojeve të tyre që po vendosej në Konferencen e Paqes në Paris dhe për këtë qëllim kërkoi ndihmë nga presidenti i Shteteve të Bashkuara të Amerikës, Uillson.

Shqipëria nuk pati kohë të festonte shpalljen e pavarësisë sepse integritetit i saj u vu  në rrezik.

Kërcënimet vinin si nga synimet e fuqive të huaja e fqinje për të grabitur territore të Shqipërisë, ashtu edhe nga një pjesë e qarqeve politike, bajraktarëve e dallkaukëve vendas, të cilët e kishin zhytur vendin në anarki dhe kishin nxjerrë sovranitetin, tërësinë territoriale dhe interesat kombëtare në treg, në favor të interesave të tyre.

Grekët në Jug, serbët e malazestë në Veri, italianët në Vlorë, të gjithë këta pushtues të mbështetur nga aventurierë e arrivistë vendas, që për fat të keq Shqipërisë nuk i kanë munguar, të pasuar nga ushtritë ndërluftuese austro-hungareze, italiane e frënge gjatë Luftës së Parë Botërore e dëshironin Shqipërinë sa më të dobët e të thyeshme, për ta bërë pre të synimeve të tyre.

Shteti i shqiptarëve, që deri në shpalljen e pavarësisë, kishte qenë një planet i largët, rrezikonte zhdukjen bashkë me Shqipërinë.

Dy ishin faktorët vendimtarë që në atë kohë shpëtuan Shqipërinë nga coptimi: Kongresi i Lushnjes me vendimet e tij historike, dhe tre ndërhyrjet e presidentit Uillson, i cili me vendosmëri  u ndali dorën fuqive europiane.

Ky rrezik u shmang nga qartësia, zgjuarsia, vendosmëria e trimëria e atdhetarëve që mblodhën Kongresin pikërisht në këtë shtëpi.

Nga kjo shtëpi mori jetë konsolidimi i Shqipërisë së pavarur e parlamentare, çka u mishërua në krijimin e Këshillit të Lartë, Senatit, Qeverisë së kryesuar nga Sulejman Delvina, Statutit të shtetit shqiptar dhe caktimit të Tiranës si kryeqytet i Shqipërisë.

Nga kjo shtëpi nisi diplomacia shqiptare në mbrojtje të tërësisë territoriale të vendit, me caktimin e delegacionit legjitim në Konferencën e Paqes të Parisit, aty ku mbrohej integriteti i Shqipërisë.

Kongresi i Lushnjës, si  një një ylber pas rrebesheve të kohës, rilindi ndërgjegjen e lartë politike dhe tregoi pjekurinë e shqiptarëve, që në konjukturat e rrezikshme pas përfundimit të Luftës, u orientuan drejt dhe reaguan shpejt në mbrojtje të pavarësisë.

Këtej nisi ndërtimi i administratës shqiptare, arsimit, shkollave dhe forcave të rendit.

Kongresi i Lushnjës pati një rrezatim kombëtar e popullor, u prit me entusiazëm e besim prej shqiptarëve dhe u bë sintetizues dhe gjenerues i energjive të kombit.

Do të mjaftonte ky Kongres, për ta bërë qytetin, historinë dhe popullin e Lushnjës krenarë për kontributin për Shqipërinë.

Lushnjarët e myzeqarët i kanë dhënë dhe i japin Shqipërisë urtësinë, energjinë, punën, djersën, aftësitë e tyre krijuese.

Këtu punojnë e jetojnë mjeshtra duarartë, njerëz punëtorë, të mençur e solidarë.

Këtu kanë lindur e jetojnë artistë e poetë, që i kanë kënduar dhe i këndojnë Myzeqesë e Shqipërisë me pathosin e artit të tyre.

Janë rritur heronj që dhanë jetën për atdheun.

Këtu jetojnë njerëz modestë që me thjeshtësinë e madhështinë e tyre, e bëjnë vendin më të bukur dhe më të mirë.

Të nderuar miq,

Sot mbushen 99 vjet dhe pas një viti 100 vjet, nga Kongresi historik i Lushnjës.

Pas pak ditësh, Vlora dhe Shqipëria do të kremtojmë 175 vjetorin e lindjes dhe 100 vjetorin e ndarjes nga jeta të Ismail Qemalit.

Themeluesi i Shqipërisë së pavarur mbylli sytë në ditë të vështira për shtetin që krijoi dhe iku një vit para se të mblidhej Kongresi i Lushnjës, që sanksionoi pandashmërinë e shtetit të ri, më pak se dhjetëvjeçar.

Më 21 Janar 2020 parlamentarizmi shqiptar do të mbushë një shekull jetë.

Kuvendi i Shqipërisë po përgatitet për celebrimin e kësaj ngjarjeje të shënuar.

Ashtu si parlamentarizmi shqiptar mori jetë në këtë shtëpi, pikërisht këtej do të nisin veprimtaritë për celebrimin e kësaj ngjarjeje të rëndësishme të historisë sonë kombëtare.

Nderim Kongresit të Lushnjës.

Nderim popullit të Lushnjës.

Nderim popullit të Myzeqesë.”

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here