Kreu Sociale Bimët, mbretëreshat e globit

Bimët, mbretëreshat e globit

1471
0

Nga eksperti Haki Kola

Gjon Fierza harxhon kohe energji jo vetëm për shumicën e kolegeve pothuaj te te gjitha gjeneratave, por eshte edhe nje arkive e gjalle me foto ne te cilat ka fiksuar fenomene natyrore me vlera te jashtezakoneshme. Une u futa ne arkiven e pafund te fotove te tij dhe akoma nuk i kam marre leje qe te ndaj me juve fotot me poshte (te kuptohemi duke i aptur ne facebook, konsideoreht se Gjoni i ka bere publike dhe besoj eshte mjaft nese i referohemi, por ajo qe dua te theksoj eshte fakti qe pamjet qe Gjoni ndan me neve, perbejne sfida per ekpsertet e pyjeve, jane foto qe Gjoni kohet e fundit i ka marre ne malin e Dejes, dhe une i shoh si nje burim ilustrimi fantastik per te ilustruar fenomenin e suksesionit bimor ne Shqiperi, apo luftes se papertuar qe bejne bimet per te mbuluar jo vetem token por edhe shkembejnte shqiptare. Fotot e huazuara nga Gjon Fierza do i kombinoj me pershkrime te Edward H. Faulkner, bere tek libri i tij i famshem Marrëzia e Pendarit” “me perkushtim te vecante per bimet si mbretereshat e globit: Ideja është më e gjërë se sa ajo që pretendohet e thuhet shpesh se njeriu është zoti i krijimit” – se ai sundon në tokë”. Në disa aspekte të vogla kjo mund të jetë e vërtetë, por në parim është propaganda më e pastër; si e paefektshme, kur shqyrtojmë faktet, ajo del boshe si nje fishkëllimë në errësirë. Konsideroni shembullin e vetëm të erozionit. Dilemat e njerëzve që mendojnë sot, kur ata e konsiderojnë dhe mendojnë për gjendjen e gjeneratave të ardhshme që mund të vdesin nga uria në tokën e shkatërruar, duket se e kufizojnë panikun. Çka do të mendonin nëse do të kishte shanse të menjëhershme për një ripërtëritje të erozionit mbarëbotëror që fillimisht i skulpturonte tiparet aktuale të sipërfaqes së tokës? Ky do te ishte erozioni me një hakmarrje – miliona miliona vite. Miliona vite me pare malet u varrosën në det nga shembja e gurit origjinal të formuar nga zjarri, produkt i te cilit ishin, dhe largimi i mbeturinave nga ujërat dhe erërat e papenguara që shkuan mbrapa dhe me radhë nëpër kontinente të tilla siç ekzistonin më parë. Gjeologët ende hamendësojnë rreth rrënojave, duke u përpjekur të shpalosin historinë.

Ky erozion origjinal në shkallë të gjerë u frenua më në fund dhe u mbuluar nga mbreteria e bimeve. Por kjo nuk ishte bërë nga vetë kafsha reklamuese e quajtur njeri. Është bërë nga vegjetacioni – bimët. Bimët, pushtuesit, duhej të fillonin nga asgjë tjetër veç shkëmbit pluhur te asaj epoke. Disa materiale strukturore që ata nxjerrin nga vetë mineralet, disa nga ajri dhe rrezet e diellit, dhe pjesen tjetër nga uji. Arkitektura poroze që ata ishin në gjendje të krijonin nga këto materiale është ende mrekullia e ekzistencës, megjithëse kaq e zakonshme sa shpesh e vecante e ben që të jetë edhe një objekt kurioziteti. Një vështrim i rastësishëm në një grimë të cipes transparente të qepëve, ose disa fije të algave, nën një mikroskop është një zbulim amator, edhe pse akoma nuk i është dhënë një gjykim tjetër. Nëse konsiderohet se ky rrjet delikat, i pangopur i qelizave nuk mund të jetë i mundur përveç pranisë në sasi të pafundme të kimikateve të tilla si fosfor, hekur, squfur, kalcium, kalium dhe magnez, mrekullia e jetës bëhet e dukshme. Për ta ditur, atëherë, që erozioni në mbarë botën u frenua në fillim nga gjëra të ngjashme me atë copezen gati te padukshme në lamelen e mikroskopit, duhet qe të na japin një respekt të arsyeshem për të gjitha bimët dhe për mbetjet e tyre të dekompozuara; për, deri në mbetjen e fundit të koloidale me ngjyre te erret të bimës ne dekompozim ose të indeve të kafshëve, natyra organike vazhdon të luftojë erozionin me trikun e thithjes. Me ujin qw përjetwsisht e thithin , indet organike e mbajnë nën kontroll. Prandaj, ketu qëndron rëndësia e gjetjes së indeve organike ku uji mund t’i arrijë ato në momentin që takohem me tokën ne formwn e shiut.

Sic deshmojne edhe fotot e kolegut Gjon Fierza, bimët janë mbreterueset e vërteta të tokës. Të pavarura nga menaxhimi njerëzor, që nga koha që u futën në garë, bimët erdhën spontanisht nga deti dhe sollën një ndikim frenues mbi gerryerjen e sipërfaqes se paqëndrueshme të tokës, duke e qetësuar shqetësimin e saj. Botanistët shpjegojnë procesin në mënyrë të detajuar dhe me arsyetim të besueshëm, duke lejuar etapat dhe kalimin e kohës nga qelizat e para të vetme tek sekuoiat gjigante dhe kohë të tjera për bimët qe kane evoluar e jane zhilluar mirë për të kurorezuar mantelin vegjetativ mbi tokë. Sigurisht, Moisiu ofron një histori të ndryshme, por edhe mund të jetë e ne duhet të jemi të sigurt se njeriu do të zotërojë pjesën tjetër të krijimit vetëm kur të arrijë të kuptojë bimët, mbretereshat e vërteta. Jane ata qe e mbajnë çelësin e furnizimit ushqimor.

Pa dyshim, ne kemi një erozion serioz për t’u ndeshur me tani. Pjesa më e madhe e tokës tonë është përsëri në pothuajse saktësisht kushtet që gjithë vendi ishte para se të mbulohej me bimë. Ajo është e zhveshur dhe është në lëvizje. Megjithatë situata e tanishme është pa diskutim më e favorshme se ajo e mëparshme. Të njëjtat forca shkatërruese të erës dhe ujit janë në punë tani si atëherë, por forcat e opozitës bimore tani janë plotësisht të organizuara dhe mobilizuara. Vetëm, nëse nuk ndërhyhet nga njeriu, bimët mund të kërkojnë tokë të mjerueshme në një pjesë infinitesimale të kohës që kërkohej para një kohe, para se të ishin përshtatur me këtë punë. Sidoqoftë, një periudhë e tillë rikuperimi, e matur në aspektin e jetës së njeriut, mund të jetë tepër e gjatë. Ka të ngjarë që të kemi urie duke pritur vetëm forcat natyrore për të ndaluar erozionin dhe për të rivendosur tokën në sipërfaqen e mineraleve që erodon. Njerëzit duhet të japin hua një dorë ndihmëse.

Proceset me të cilat bimësia realizon një mbulesë të re atje ku mbulesa e mëparshme është shkatërruar nuk janë as secrete e as misterioze. Të gjitha tekstet botanike dhe një shumëllojshmëri e traktateve të tjera shkencore diskutojnë ndikimet që përcaktojnë zhvillimin e komuniteteve bimore. Këta faktorë janë diskutuar në mënyrë kaq te sakte diku tjetër se nuk ka nevojë për ta bërë këtë këtu. Megjithatë, mund të jetë me vend që të prezantohen disa nga parimet themelore që përcaktojnë natyrën e suksesionit së bimëve, siç ndodhin.

E rëndësishme në mesin e faktorëve të jetës që shkakton rritjen e një bime si kundër një tjetër në një vend të caktuar janë kërkesat e specieve për ujë dhe për ngrohje. Megjithëse temperatura e ajrit ndikohet në një farë mase nga toka, mund ta kalojmë, sepse nuk është shqetësuese. Uji, duke u menaxhuar pikë për pike nga sipërfaqja mbi të cilën bie, bëhet faktor kyç për t’u diskutuar. Për më tepër, mënyra në të cilën furnizimi i ujit në dispozicion për bimët e ardhshme rritet ose zvogëlohet nga viti në vit, si rezultat i ndryshimeve të bëra nga brezat e njëpasnjëshëm të bimëve në vend është një konsideratë e rëndësishme për ne.

Bimët më të hershme për të zënë një sipërfaqe përbëhen nga një ind më shumë ose më pak sungjeror i trashë i aftë për thithjen dhe mbajtjen e ujit për nevojën e ardhshme, përveç asaj që po përdoret aktualisht. Kjo ujë rezervë furnizohet me indet aktive të bimëve sipas nevojës dhe e ruan bimën nga zhdukja kur rrënjët e saj e kanë shfrytëzuar ujin në tokë. Të tilla janë likenet dhe myshqet. Mbetjet e tyre, përveç nëse largohen nga era, grumbullohen nga viti në vit. Në pak vite, toka vetë do të bëhet domosdoshmërisht e ndërthurur me këto mbetje spontane, kështu që shumë herë më shumë ujë do të mbahen në tokë sesa mund të mbahen nga toka e perbere thjeshte nga mineralet e pastra në fillim. Ky ujë shtesë i bën likenet e gjalla të lulëzojnë, e cila nga ana e tij rritet nga viti në vit masën sfungjerore të akumuluar në tokë vetë. Nëse nuk do kishte lloje të tjera të bimëve në botë, është e lehtë të supozojmë se këto bimë pioniere mund të zhvilloheshin në madhësi gjigante, si kaktusët e shkretëtirës.

Milje larg nga ky vend hipotetik ku drama e liken-myshqeve ka tërhequr një furnizim më të mirë të ujit, një tjetër vend është i mbuluar me bimë që nuk mund të kenë duruar kushtet përmes të cilave likenet dhe myshqet jetonin dhe përparonin. Sikur me magji, farat e këtyre bimëve më pak të forta mbërrijnë nga era, zogu apo kafsha. Aktualisht bimët e reja asgjësojnë pionierët me procedurën e thjeshtë të rritjes së shtatlartë dhe robërojnë ata duke I ndare nga rrezatimi diellor esencial për jetesën e tyre. Pra, bimët që përgatitën rrugën për këto ndërprerës duhet të gjejnë një vend tjetër të zhveshur në të cilin do të fillojë një fillim i ri. Më vonë, të sapoardhurit nga ana e tyre janë larguar nga llojet e tjera edhe më pak të forta për të cilat ata kanë shtruar rrugën. Në këtë evolucion të popullatave të bimëve në një vend të caktuar, kushti i domosdoshëm për një komunitet të lulëzuar është rritja e aftësisë së tokës për të ruajtur reshjet.

Disponueshmëria e ujit, ndërkohë që është një konsideratë kryesore, nuk është më e rëndësishme sesa kërkesat e tjera të rritjes së bimëve; por mund të provojë faktorin kyç në përcaktimin e shkallës në të cilën një specie e dhënë është e pajisur ose e ekspozuar ndaj kushteve të tjera të nevojshme. Kështu, disponueshmëria e ujit, duke zhvilluar inde më të zgjeruara, domosdoshmërisht krijon kufizime të dritës për bimët me rritje të ulët, kështu që uji, dhe jo mungesa e dritës, bëhet faktori kryesor në heqjen nga grumbulli te një specie që dështon për shkak të mungesës së dritës. Nuk do të ishte e çuditshme të gjesh se prania ose mungesa e ujit është çelësi i vërtetë i situatave që supozohet të krijohen nga faktorë të tjerë.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ky sajt përdor Akismet-in për të pakësuar numrin e mesazheve të padëshiruara. Mësoni se si përpunohen të dhënat e komentit tuaj.