Kreu Opinion Çaj mali, në vend të kanabisit

Çaj mali, në vend të kanabisit

1963
0

-Një përvojë nga Sinica e Devollit-

Nga Fuat Memelli- Boston

Në këtë shkrim, nuk e kam fjalën për zëvndësimin e pirjes së çajit me atë të kanabisit. Gjetkë dua të dal. E kam fjalën për mbjelljen e çajit nga fshatari Ferit Hysolli e famija e tij, në fshatin Sinicë të Devollit. Njeriu punëtor që është mësuar të rrojë me djersën e ballit e në mënyrë të ligjëshme, e gjen rrugën. Kështu e gjeti para dy vjetësh Feriti dhe bashkëshortja e tij, Liria, të ndihmuar edhe nga djali i tyre, Klodjan Hysolli. Ata nuk u morën s ishumë fshatarë shqiptarë me kultivimin e kanabisit, por me atë të çajit, pasi deshën ta bëjnë gjumin të qetë. Një pjesë e mirë e tokave në Sinicë, për vështirësitë e terrenit, për largimin e disa familjeve, për çmimin e lartë të karburantit, mbetën pa u punuar. Atëhere kjo familje gjeti një rrugë tjetër: atë të kultivimit të çajit. Një fare përvoje për kultivimin e kësaj bime në këtë zone ekzistonte, pasi me nismën e specilistit të shquar, Kiço Çeku, kooperativa kishte mbjellë çaj për disa vjet në fshatin Dardhë, në toka të dobëta, të cilat sipas specialistit të mësipërm, janë të mira për çajin. Sigurisht, tani në kushtet e reja të bujqësisë së privatizuar, këtë punë do ta bënin vetë dhe të ardhurat do t’I mernin po ata. Djali i tyre i cili jeton në Korçë, u lidh me një biznesmen grek.Që andej mori farën dhe këshillat e nevojëshme për kultivim. Për sigurimin e fidanave, farat i mbollën në farishte në filim të pranverës. Pasi u rritën , në muajin maj i mbollën në tokat e tyre në vendin e quajtur Selisht që ndodhen në një lartësi prej rreth 1300 metra mbi nivelin e detit. Mbjelljen e bënë në rreshta të drejtë, në largësi 80 cm rreshti nga rreshti dhe 40 cm bima nga bima. Qëllimi ishte që bimët, jo vetëm të kishin hapsirën e nevojshme por edhe të kultivoheshin. Nuk u përdor asnjë lloj plehu, me qëllim që të ishte i pastër nga kimikatet.Çajin e mblodhën në muajin Gusht. Ishte një punë e madhe kjo pasi korrja do bëhej me dorë. Për këtë paten ndihmë nga njerzit e afërt. Tharja, e cila duhet bërë në hije, u krye në plevicë, por jo në kushte aq të mira. Për këtë arsye një pjesë e tij , duke qënë e ngjeshur, nuk u tha mirë, u dëmtua dhe nuk ia pranuan.

U kënaqën me prodhimin e vitit të parë, por jo sa duhet. Në pranverën e këtij viti ndërtuan një hangar për tharjen e tij, me ndarëse dhe rrjeta teli. I shërbyen bimëve me frezime.Feriti, si ish traktorist me përvojë, përshati një frezë dhe frezioi gjithë sipërfaqen. Bimët, të cilatishin nëvitin e dytë, dhanë  prodhime dhe më të madh. Korrjen e bënë nga fundi i Qershorit e fillimi i Korrikut. Si një specialist i mire, Feriti na tregon se korrjen e filluan në përputhje me teknologjinë, kur kishin çelur rreth 70 përqind e luleve. Për të përballuar mbledhjen (korrjen) e çajit, morën 15 punëtorë me pagesë nga Mirasi, duke e përfunduar atë brenda 10 ditëve. Gjatë korrjes bëhëj edhe pastrimi nga barna të ndryshme si dhe nga dhe u që mund të kishin bimët. Tharja sivjet u bënë hangar dhe cilësia ishte mjaft e mirë. Biznesmeni grek u kënaq. Edhe fitimi sivjet ishte më i madh, pasi u prodhuan 3 ton çaj i thatë, i cili u shit me 6000 lek (tëvjetra) kg.

Shëmbull i Feritit për kultivimin e çajit, u ndoq sivjet nga agronomi korçar, Vaskë Thimjo, që është dhëndër në Sinicë. Në tokat e njerëzve të tij të afërt, mbolli 20 dynym çaj. Një shëmbull tjetër në Sinicë, është ai i Myzafer Memellit, për kultivimin e shafranit. Me ndihmën e djalit të tij, i cili jetonte në Itali, siguroi farën e nevojëshme. Gjithashtu nga strukturat e Ministrisë së Bujqësisë, siguroi edhe dokumentacionin përkatës përi mportin e farave si dhe për tregëtimin në Itali.Ja ky është modeli që na jepSinica: të ardhura me punë të ndershme! Përvoja e Sinicës për mbjelljen e çajit, shafranit si dhe e fermerëve të tjerë në Shqipëri që kultivojnë bimë medicinal që sjellin mjaft të ardhura, duhet përhapur e mbështetur nga qeveria shqiptare dhe vartësja e saj, Ministria e Bujqësisë. Kjo mbshtetje duhet të fillojë pa vonesë, duke nisur qysh nga fillimi i vitit që vjen. Kjo rrugë si dhe të tjera dobiprurëse e të ligjëshme, do bëjnë që jo vetëm me policë, por edhe me modele të tilla, etj, si dhe me mbështetje nëpërmjet projektesh, do t’I pritet rruga kanabisit në Shqipëri. Për këtë ndoshta nuk mjafton vetëm mbështetja nga qeveria shqiptare, por t’i kërkohen fonde edhe BE-së, e cila e njeh mirë problemin e kanabizimit të Shqipërisë dhe besoj se do ta zgjidhë ca qesen, të cilën deri tani e ka patur të shtërnguar.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ky sajt përdor Akismet-in për të pakësuar numrin e mesazheve të padëshiruara. Mësoni se si përpunohen të dhënat e komentit tuaj.