Kreu Sociale Federata ne këndin e këshillimit për fermerët

Federata ne këndin e këshillimit për fermerët

1719
0

-Shënime për librin dy-vëllimësh “Pylli kopësht me fruta të ngrënshëm” me autor Dave Jacked dhe Eric Toensmer-

Rreth pyllit kopësht

Vizioni

Vizioni për pyllin kopësht na fton të eksplorojmë në ekologjinë pyjore. Ekologjia pyjore është baza për projektim dhe zbatim. Kjo përmbledhje shpjegon jo vetëm bazat e kopshtarisë pyjore.

Përfytyroni veten në një pyll, ku çdo gjë përreth jush është ushqim. Fruta të pjekur apo në pjekje e sipër që vijnë nga arrorët që formojnë një kurorë të hapur të pyllit. Nëse vëreni me vëmendje, ju do dalloni fruta plot shëndet në shumicën e degëve, si pjeshkë, mollë, kajsi, zerdeli, pekanë e gështenja. Shkurret poshtë sikur mbyllin hapësirat e dritës që e lejon kuora të bjerë drejt tokës. Janë plot manaferra, lajthi e të tjerë fruta më pak të njohur, lule e arrorë në kohë të ndryshme të vitit. Lule të vendit, barishte të ngrënëshme, bimë e zarzavate njëvjeçare që krijojnë një shtresë që mbulon tokën. Shumë prej tyre përdoren për ushqim apo si bimë mjekësore. Disa prej tyre tërheqin insekte të dobishme, zogjtë e fluturat. Të tjerë veprojnë si tokëformues, ose thjeshtë largojnë bimët e dëmshme.

Herë pas herë duken hardhi të pyllit që u ngjiten drurëve, shkurreve, duke i varur frutat në mes të gjetheve si kivi, bistakë të rrushit, e fruta që vijnë nga lule të veçanta. Gjithë këto bimë e mbështesin njëra-tjetrën, ndërsa grumbullojnë energji në rrënjët e tyre për ta përdorur më vonë gjatë periudhës së dimrit. Çfarë është pylli kopësht me fruta të ngrënshëm?

Pylli me fruta pyjorë të ngrënshëm është arti dhe shkenca e vendosjes së bimëve së bashku  në një drunishte si komponentë që krijojnë marrëdhënie të dobishme të ndërsjelltë, duke krijuar një ekosistem të kopështit, i cili është më tepër se sa shuma e elementëve që e ndërtojnë. Ju mund të kultivoni fruta, arrorë, zarzavate, bimë barishtore, këpurdha e të tjera bimë të dobishme, si dhe kafshë në një mënyrë që duket sikur imitohen ekosisteme natyrore. Ju mund të krijoni një kopësht të bukur me prodhimtari të lartë. Nëse është e projektuar me kujdes dhe me një kuptim të thellë të funksionit të ekosistemit, ju mundeni që të projektoni një kopësht që mundet të vetë mirëmbahet. Nëse ndalohet trajtimi, kopështi shpejt mund të marrë formën e pyllit. Ne njerëzit punojmë fort për të frenuar suksesionin natyror, duke kositur, hequr barërat e këqia, prashitur dhe spërkatur. Nëse suksesioni natyror do ishte erë, ne do i ngjanim një motori që punon kundër erës. Pyetja shtrohet: përse erën të mos e kthejmë në një vlerë, e të përdorim energjinë e saj?! Me fjalë të tjera, duke imituar  strukturën dhe funksionet e ekosistemeve pyjore ne mund të nxjerrim shumë përfitime.

Përse të kultivojmë një kopësht pyjor me fruta të ngrënshëm?

Ndërsa çdo pyll kopësht do të ketë qëllime unike kur projektohet, në përgjithësi kopshti pyjor apo pylli kopshtor në përgjithësi ka tre qëllime praktike parësore:

Prodhime të larta të produkteve te ndryshme si ushqim, lëndë djegëse, fibra, bazë ushqimore për blegtorinë, plehërues, bimë mjekësore e “zbavitje”.

Një kopësht që vetë mirëmbahet dhe një ekosistem i shëndetshëm

Këto tre qëllime përforcohen ndërsjelltazi. Për shembull, prodhime të ndryshme e lehtësojnë projektimin e një ekosistemi të shëndetshëm që vetëmirëmbahet dhe një ekosistem kopshtor i shëndetshëm ka kërkesa më të pakta për mirëmbajtje. Sidoqoftë pylli kopësht ka gjithashtu edhe qëllime më prioritare. Siç thotë një shkencëtar i kopshtarisë, “Qëllimi përfundimtar i bujqësisë nuk është rritja e kulturave, por kultivimi dhe përsosja e qënieve njerëzore” mbi atë se si  kopshti reflekton botëkuptimin tonë. Qëllimi përfundimtar i kopshtarisë pyjore nuk është vetëm rritja e kulturave, por kultivimi dhe përsosja e mënyrave të reja të shikimit, të të menduarit dhe të veprimit në botë. Kopshtaria pyjore na jep një eksperiencë tokësore të ekologjisë në veprim, duke na mësuar se si punon planeti dhe duke ndryshuar vetëperceptimet tona. Kopshtaria pyjore na ndihmon të marrim pozicionin tonë të ligjshëm si pjesë e natyrës duke bërë punën e natyrës, sesa si entitete të veçanta që ndërhyjnë dhe dominojnë botën natyrore.

Ku mund të formoni një kopësht pyjor me fruta të ngrënshëm?

Çdokush me një copë toke mund të kultivojë një kopësht pyjor. Ata janë krijuar në oborret e vogla urbane dhe në parqe të mëdha, në shumë zona periferike dhe në parcela të vogla të fermave rurale. Më i vogli që është studjuar  ishte një argjinaturë (9 x15 m) pas një vendbanimi urban, dhe versione të vogla janë padyshim të mundshme. Më i madhi që është studiuar ka shtrirë 2 hektarë në një kopsht kërkimor rural. Kopshtet pyjorë janë ekpserimentuar në maja të maleve shkëmbore (2,100 m), në rrafshinat bregdetare të Atlantikut, si dhe në vende të ftohta tipike. Kopshtaria pyjore ka një histori të gjatë në zonat  tropikale, ku ka dëshmi të praktikës  mbi 1,500 vjeçare, ndërsa ju mund të ngrini  një kopsht pyjor në pothuajse çdo klimë. Është më e lehtë nëse e bëni atë në një rajon ku bimësia amëtare është pyll, sidomos pyjet gjethegjërë. Pylli kopshtor me fruta të ngrënshëm nuk është domosdoshmërisht pyll kopësht, është kopësht i ngjashëm me një  pyll. Ju nuk keni nevojë të keni një pyll ekzistues nëse doni të krijoni pyll kopësht, edhe pse me siguri ju mund të punoni në këtë drejtim. Kopshtarët pyjorë përdorin pyllin si një metaforë të projektimit, një model të strukturës dhe funksionit, duke përshtatur dizajnin për t’u fokusuar në përmbushjen e nevojave njerëzore në një hapësirë të vogël. Ndërsa ju mund të ngrini  pyll kopësht me fruta të ngrënshëm. Nëse keni një vend me hije, është mirë nëse vendi juaj i kopshtit të ndriçohet të mirë nëse doni prodhimet më të larta të frutave, arrave, manave dhe shumicës së produkteve të tjera. Kopshti  pyjor ka të bëjë me zgjerimin e horizonteve të kopshtarisë sonë ushqimore përgjatë vargut të plotë të rendit pasardhës, nga fusha në pyll, dhe gjithçka në mes.

Ekologjia

Kopshtet pyjore me fruta të ngrënshëm imitojnë strukturën dhe funksionimin e ekosistemeve pyjore-kështu krijohen rendimentete larta, të shumëllojshme, vetë-mirëmbajtja dhe ekosistem i shëndetshëm që kërkohet për kopshtin tonë. Prandaj është kritike që të kuptohet ekologjia pyjore dhe implikimet e saj për projektim. Katër aspektet e ekologjisë pyjore janë çelësi i suksesit: arkitektura e komunitetit, struktura shoqërore e ekosistemit, strukturat e ekonomisë informale dhe mënyra se si komuniteti ndryshon me kalimin e kohës, i njohur gjithashtu si suksesion. Komente  të shkurtra për secilën nga këto aspekte dhe shembujt e ndikimit të tyre në hartimin dhe menaxhimin e kopshtit.

Arkitektura

Përkundër mençurisë mbizotëruese në kopshtarinë pyjore, shtresat e vegjetacionit janë vetëm një nga karakteristikat arkitektonike të rëndësishme në projektimin e kopshtit pyjor. Struktura e horizontit të dheut, modelimi i bimësisë, dendësia e vegjetacionit dhe diversiteti i komunitetit janë gjithashtu kritike. Të pesë këto elemente të arkitekturës së komunitetit ndikojnë në rendimentet, shëndetin e bimëve, sëmundjet e dëmtuesve dhe sëmundjeve, kërkesat e mirëmbajtjes dhe karakterin e përgjithshëm të komunitetit. Për shembull, kërkimet shkencore tregojnë se larmia strukturore në vegjetacionin pyjor, atë që ne e quajmë “cilësi kokrrizore”, duket të rrisë diversitetin e popullsisë së shpendëve dhe insekteve dhe për të balancuar popullsinë e dëmtuesve të insekteve – pavarësisht nga diversiteti i llojeve të bimëve. Mësoni si dhe pse bimët e modelojnë veten në natyrë dhe për efektet e llojeve të ndryshme të diversitetit në funksionimin e ekosistemit mund të shtojnë pasurinë e madhe në kutinë e mjeteve të kopshtarit pyjor.

Struktura sociale

Nevojat unike, rendimentet, karakteristikat fizike, sjelljet dhe strategjitë përshatëse të një organizmi qeverisin ndërveprimet e saj me fqinjët e saj dhe mjedisin  jo-jetësor. Ata gjithashtu përcaktojnë rolin që çdo organizëm luan brenda komunitetit të tij. Rrjeti ushqimor është një strukturë kryesore e komunitetit që del nga karakteristikat e secilës specie. Organizmat gjithashtu formojnë lloje të ndryshme të “guildëve” që ndajnë burimet për të minimizuar konkurrencën ose për të krijuar rrjete të mbështetjes së ndërsjellë.

Kur projektojmë një kopsht pyjor, ne zgjedhim bimë dhe kafshë që do të krijojnë një zinxhir ushqimor dhe strukturë të bashkëshoqërimeve, pavarësisht se sa e njohim. Duhet të krijojmë këto struktura në mënyrë të vetëdijshme, në mënyrë që të maksimizojmë mundësitë tona për të krijuar një kopsht të shëndetshëm, të vetëmirëmbajtur dhe të lartë. Për shembull, shumica dërrmuese e energjisë diellore të kapur nga rrjetet ushqimore natyrore të pyjeve përfundon në shpërbërje. Ne mund të kapim një pjesë të kësaj energjie për përdorimin tonë duke rritur kërpudha ushqimore dhe medicinale, shumica e të cilave preferojnë kushte hije. Ne mund të projektojmë bashkëshoqërrime për ndarjen e resurseve duke përfshirë bimë me toleranca të lehta në kate të ndryshme te pyllit, për shembull, ose përzierjen e pemëve me sistem rrënjor të thellë si pecans dhe hickories të tjera me specie me sisteme rrënjore  të cekëta si mollë ose dardha. Ne mund të ndërtojmë bashkëshoqërime  të mbështetjes reciproke duke siguruar që pjalmuesit dhe insektet  grabitqarë e  kanë burime të nektareve gjatë gjithë sezonit në rritje. Vështirësitë në strukturën e shoqërimeve bimore të ekosistemeve sigurojnë drejtim të qartë për dizajnin, si dhe hulumtime në shumë aspekte të agroekologjisë.

Ekonomia Nëntokësore “The Underground Economy”

Punimet e “ekonomisë nëntokësore” të natyrës janë një mister, por dinamika e këtij ekosistemi është thelbësore për punën e të gjitha komuniteteve tokësore. Cila është anatomia e pjellorisë së vetë-rinovimit të tokës? Si rrënjët e bimëve ndërveprojnë me njëri-tjetrin dhe mjedisin e tyre? Cilat role kanë mikrobet dhe organizma të tjerë të tokës në kopshtet tona pyjore dhe si duhet të ndërveprojmë me ta?

Bimët janë komponentë kritike të strukturës që krijon vetëpërhapjen e fertilitetit në ekosistemet natyrore. Ata mbyllin rrjedhjet kryesore të lëndëve ushqyese nga toka dhe aktivizojnë një sistem të rrjetëzuar të bimëve, materie organike të tokës, organizmave të tokës dhe grimcave të tokës që mbledh, përqendron dhe ciklon ushqyesit në mënyrë konservative. Mbajtja e mbulesës bimore shumëvjeçare ndihmon shumë këtë proces. Përveç kësaj, bimët dinamike të akumulatorit si “comfrey” (Symphytum officinale) përzgjedhin në mënyrë selektive lëndë ushqyese minerale në nivele të larta në indet e tyre të gjetheve, duke i shtuar ato në shtresë të sipërme çdo vjeshtë. Ndërsa hyjmë në epokën e post-naftës, kuptimi ynë i anatomisë së pjellorisë vetë-ripërtëritëse do të bëhet gjithnjë e më kritik për suksesin tonë në klimat e butë.

Kuptimi i dinamikave të rrënjëve të bimëve pyjore dhe barishtore është kritike për të mësuar se si të dizajnohet dhe menaxhohet kopshti pyjor. Në cilat modele rriten rrënjët e bimëve, pse dhe kur? Ndërsa shumica e rrënjëve të pemëve rriten në 0.5-1m të thellësisë së sipërfaqes së tokës, rezulton se pemët frutore që mund të marrin edhe një përqindje të vogël të rrënjëve të tyre thellë në profilin e tokës prodhojnë më shumë fruta në mënyrë më të qëndrueshme, rezistojnë më shumë dëmtuesit dhe sëmundjet në mënyrë më efektive dhe të jetojnë më gjatë se ato që kanë vetëm rrënjë sipërfaqësore. Përgatitja e mirë e para-mbjelljes është një përpjekje shumë e vlefshme. Kuptimi i sistemit të rrënjës ofron një bazë solide për përzgjedhjen e llojeve të bimëve dhe dizajnin e polikulturës.

Organizmat e tokës kryejnë funksione të shumta kritike në ekosistemet e pyjeve dhe kopshtit, dhe ne mund t’i pengojmë lehtësisht këta aleatë dhe punën e tyre me veprime të pakëndshme. Për fat të mirë, parimet bazë të kopshtarisë pyjore si përdorimi i mulçërimit dhe lënia e tokës së patronditur ofrojnë një ndihmesë për miqtë tanë të vegjël në nevojë. Megjithatë, përgatitja e mirë e tokës mund të bëjë të gjitha ndryshimet, po ashtu. Për shembull, tokat e zbutura ose të dobëta mund të pengojnë rëndë zhvillimin e rrjeteve ushqimore të tokës të shëndetshme dhe kështu realizimin e kopshteve të shëndetshme pyjore. Kuptimi i rrjetit të ushqimit të tokës gjithashtu siguron depërtim në mënyrën se si të menaxhohet për popullatat e shëndetshme të mikorizave të  kërpudhave dhe si të sigurohet që bimët azotofiksuese të bëjnë punën e tyre të pasurimit të tokës.

Suksesioni

Ekosistemet janë dinamike dhe gjithnjë në ndryshim. Sekuenca e bimëve përdoret për t’u menduar si ndryshimi i drejtpërdrejtë i një komuniteti me kalimin e kohës nga fazat e “papjekura” drejt një komuniteti “të pjekur” të tipit të një rajoni dhe mjedisi të caktuar, si një fushë që ndryshon duke filluar me  shkurre dhe më pas pyll i pjekur klimaks. Megjithatë, vitet e fundit janë shfaqur modele të reja trashëgimie që artikulojnë realitetin kompleks të ndryshimit të komunitetit të bimëve me kalimin e kohës pa projektime kulturore njerëzore aq të dukshme për fenomenet natyrore. Sekuenca e bimëve është jolineare dhe ndodh nga çeltira në çeltirë brenda ekosistemit dhe rrallë ndonjëherë ekosistemet arrijnë një kulm apo gjendje të ekuilibrit. Çrregullimet e llojeve të ndryshme janë pjesë e natyrshme e çdo procesi pasues – stuhitë, furtunat, zjarret, sulmet e insekteve dhe ndërhyrjet njerëzore. Sidoqoftë, suksesioni linear në një “horizont” është një model i vlefshëm për t’u përdorur gjatë projektimit të trashëgimive të kopshteve pyjore, si dhe shpërthimeve të ndryshme që imitojnë rotacionet e kulturave të kopshtit ose përfaqësojnë një valle gjithnjë në ndryshim që iu përgjigjet forcave, nevojave dhe trillimeve të momentit.

Ndërsa aplikimet praktike të këtyre teorive të reja pasuese të domosdoshme janë disi të paqarta, ne e dimë se fazat më produktive të suksesioneve janë ato në mes – si shkurre, mozaikë të vjetër dhe pyje – jo domosdoshmërisht pyje klasike e të plota. Veç kësaj, shumica e kulturave të pemëve tona të zhvilluara janë specie të përshtatura për mjedise të tilla të mushkërive. Kopshtet tona më të larta të pyjeve prandaj ka shumë të ngjarë të përmbajnë, jo pemët e dendura të pyjeve të trashëgimisë së vonë, por përzierjet e harlisura të pemëve, shkurreve, hardhive dhe bimëve të gjithë zënë të njëjtën hapësirë në arna me densitet dhe karakter të ndryshëm. Teoria e trashëgimisë gjithashtu na mëson shumë qasje të ndryshme për drejtimin e trashëgimisë ekologjike në kopshtet tona.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ky sajt përdor Akismet-in për të pakësuar numrin e mesazheve të padëshiruara. Mësoni se si përpunohen të dhënat e komentit tuaj.