Kreu Sociale Ndikimi i paulownias mbi tokën

Ndikimi i paulownias mbi tokën

1686
0

Nga gjithë këto debate të hapura, nëse duhet pranuar apo jo paulonia, e vetmja portë ku të trokasësh e të konsultohesh mbetën studimet e vlerësimet që i bëhen kësaj bime. Duke hulumtuar ne internet  gjeta një artikull i cili jepte  vlerësimet  që i bëhen dhe shihen qartë ndikimet e  kësaj bime në  tokën  ku mbillet. Normalisht kultivimi i këtij lloji  ka ndikime dhe në ujë e ajër por ne do të përqendrohemi vetëm tek ndikimet qe ajo ka ne tokë.

Paulownia keshillohet si e dobishme të përdoret për të rehabilituar tokat ku ka patur miniera, apo ne toka te rrezikuara, për të parandaluar erozionin, po ashtu mund te mbillen në toka me toksicitet të kufizuar.

Në rolin e saj si komponent i agropylltarisë konkludohet  se bashkëshoqërimi i kulturave bujqësore  njëvjecare me Pauloënia vlerësohet se është deri tani si përdorimi me dashamirës i  tokës-për këtë  lloj pyjor me rritje të shpejtë. Miliona hektar anë e mbane globit  përdoren me kultura bujqësore njëvjecare  (si p.sh. misri, pambuku, gruri, orizi etj.) dhe është  arritur ne përfundimin se  këto kultura bujqësore një vjecare kanë  varfëruar shtresën e sipërme të tokës si rezultat i kultivimit shumëvjecar e pa qarkullim bujqësore,  dhe për pasojë  shpesh tokat ku kultivohen këto  kultura njëvjecare drithërash janë të varfera ne shtresen e tyre te siperme sic është humusi. Kjo për arsye se rrënjët e bimëve një vjecare nuk hyjnë në thellësi të tokës ashtu sic ndodh me rrënjët e Paulownias .

Rrënjët e Pauloënias me ndihmën e kerpurdhave  mykorrhize thithin elementet ushques  nga thellësia e tokës, duke i  transportuar deri lart  ne kercel ,trung e gjethe  ku ato kthehen ne material organik . Ky material organik eshte i cmuar per ciklin e zhvillimit te  drurit  dhe rivitalizimit te tokes. Për shkak të hijes se  pjesshme qe bejne gjethe e saj te medha ne fazat e para te zhvillimit , ne tokat e mbjella me pauoënia  lageshtia rritet , dhe toka mbi te cilen bien gjethet e medha e te  pasura me element  të lartë ushqyese,  bejne te mundur  fillimin e  procesi  te mrekullueshme i rigjenerimit te tokes .

Mendohet se toka e varfëruar nga elementet ushqyes dhe e mbi ngarkuar me plehra kimik e kimikate i ka humbur elementet e saj ushqyes ,por pak vite pas mbjelljes me pauloënia është transformuar dhe restauruar. Kjo vihet re ne krijimin e shtresave  te saj humusore , kjo nën  ndikimin  edhe të elementeve të tjerë sic janë  flora  dhe fauna, mikroorganizmat fillojnë të lulëzojnë.

Këto mikroorganizma, baza e pothuajse çdo ekosistemi të shëndetshëm, fillojnë të shumohen në një kohë të pandërprerë, 24 orë. Toka është në rrugën e saj drejt një mikro-univers dinamikisht të gjallë, ku vetëm një grusht toke mund të përmbajë miliona mikrobe.

Ju mund të thoni, “Pse , të gjitha pemët kryejnë këtë funksion në natyrë.” Megjithatë, cilësia e  gjetheve të Pauloënias  është ndryshe nga ajo e shumë llojeve të tjera të drunjve dhe shkurreve. Le të marrim për shembull një pemë eukaliptike. Eukalipt është një specie invazive që dominon tërësisht zonën rreth saj. Me qëllim të parandalimit të konkurrencës nga bimët e tjera, eukalipti  lëshon një rrëshirë toksike, duke e bërë tokën të padëshirueshme për bimë të tjera (një proces i quajtur alelopatia).

Shumë bimë zhvillojnë një marrëdhënie të dobishme ose simbiotike me një lloj të kërpudhave mikroskopike të quajtur “mycorrhizae”, për të ndihmuar në grumbullimin e lagështisë dhe lëndëve ushqyese nga toka. Dihet nga të dhënat fosile dhe nga evidenca gjenetike se kërpudhat e tokës ishin të pranishme në kohën kur bimët kolonizuan vendin e parë. Këto kërpudha kanë bashkë-evoluar me bimë.Fungjet formojnë një shoqatë simbiotike me qelizat e rrënjëve. Bimesia pritëse përfiton nga prania e partnerit të tij kërpudhore, në atë që rrënjët mikorizë janë më efikase sesa rrënjët jo-mikorizë. Me ndihmën e këtyre kërpudhave, bimët mund të marrin shumë më tepër minerale të caktuara, sesa ndryshe.

Duke injektuar rrënjët tona të Paulownias  me kërpudhat mykorritë në fazën e çerdheve, ne mund të ulim prekjen nga sëmundjet, të  pershpejtojme  rritjen, të përmirësojmë rezistencën e drurit  dhe të ulim mundësine e dështimit të  transplantit. Rezultati është një fabrikë më e fortë, dhe sigurisht bimët më të forta janë shumë më pak të prirur për t’u shqetësuar nga dëmtuesit dhe sëmundjet. Ky hulumtim bazohet, në pjesën më të madhe, në punën e Dr. Robert Linderman, një patolog i njohur botërisht .

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ky sajt përdor Akismet-in për të pakësuar numrin e mesazheve të padëshiruara. Mësoni se si përpunohen të dhënat e komentit tuaj.